Tale ved prisoverrækkelse

Tale ved overrækkelse af Stilhedsprisen 2012, Aarhus Hovedbanegård, 9.5.2012

af Michael Møllgaard, næstformand Vi Elsker Stilhed.

Det talte ord gælder

Hvor vi end er, så er vi i et rum af lyd. Nogle gange er det naturens lyde – fuglesang, vindens susen, bølgeskvulp – andre gange er det menneskers lyde – musik, motorer, mobilsnak – og nogle gange er det for meget. Så vil vi helst være fri, så nyder vi det ikke, for det stresser os, når vi er tvunget med på en lytter, der, hvor vi har brug for ro.

I foreningen Vi Elsker Stilhed arbejder vi for, at flere forskellige lydrum skal stå åbne for os, sådan at enhver kan vælge sig det, der passer ham bedst. Vi synes, man skal kunne vælge at bosætte sig et sted uden larm, købe ind, gå på restaurant og vente i venteværelser uden muzak, ja, listen er lang fra vore medlemmer over steder, hvor man gerne vil have ro og stilhed.

Der findes allerede lovgivning, der regulerer vores lydmiljø. På arbejdspladserne, i boligområderne i forhold til trafikken, omkring vindmøllerne. Der er grænser for, hvor mange deciBel, man skal tåle at blive udsat for. Men der findes en hel række situationer, der ikke kan reguleres med deciBel-målinger. Det er de situationer, hvor vi slet ikke er i nærheden af niveauet for høreskader, men simpelthen oplever påtvunget lyd, vi skal forholde os til.

Foreningen arbejder for, at der skal blive flere stilhedslommer omkring os, hvor vi er fri for at forholde os til den slags lyde, som bliver til støj, når vi ikke ønsker dem. En stilhedslomme er et sted, vi kan opsøge helt efter vor egen vilje. Hvor vi kan finde den fred og ro, som vi har brug for. Det kan være et helt særligt sted, vi må rejse til for at søge afkobling og afstressning, eller det kan være midt i dagligdagen, hvor stilheden kan få virkning lige med det samme, nu og her, der, hvor vi er.

Foreningen indstiftede Stilhedsprisen, som vi ville give til et sted, en person, en organisation eller et produkt, der særligt gør det muligt for andre at finde den stilhed, de ønsker. Vore over 500 medlemmer nominerede, sammen med os i bestyrelsen, et bredt og varieret felt på i alt 28 kandidater, som vi præsenterede på nettet. Derefter har vore medlemmer stemt om en vinder, og de stemte DSB’s stillekupé-koncept ind på en flot førsteplads. Det ønsker vi DSB tillykke med, og vi siger tak for invitationen til at komme her i DSBs lokaler og overrække prisen.

Vi forstår godt, at valget faldt på stillekupéen. For den er netop sådan et sted, som vi ønsker os, og gerne vil have flere af. Et rum, der er tilgængeligt for alle, men helt valgfrit. I dette særlige lydrum er der regler for, hvordan man opfører sig uden at forstyrre andre, og når alle følger dem, så bliver det ønske opfyldt, at ingen er tvunget til lyde, de ikke bryder sig om.

Så det er med stor glæde, at vi nu om ganske få øjeblikke overrækker Stilhedsprisen 2012 til DSB. Man vil se, at det er et billede; motivet er valgt af DSB selv. Men hvad man ikke kan se, er, at billedet har en særlig egenskab: Det virker akustisk dæmpende i det rum, som det hænges op i. Det synes vi er et godt symbol på, hvad vores forening står for, og vi siger tak til virksomheden Alpha-Akustik, der har doneret billedet til denne lejlighed. Vi håber, at billedet finder en god plads på en væg hos DSB, hvor det til stadighed kan minde om et godt koncept, som det er værd at bevare.