JMOM – Jyder Mod Overflødige Motorveje

Som kandidat til Stilhedsprisen vil jeg gerne foreslå foreningen “Jyder Mod Overflødige Motorveje”. Foreningens hjemmeside er www.jmom.dk. Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke er medlem af foreningen og ikke kender noget medlem. Jeg synes bare, deres sag er den helt rigtige i kampen for mere stilhed.

Der kan vel ikke være nogen tvivl om, at biltrafikken er den største støjplage, der findes. Jeg glemmer aldrig, da jeg i 1970 flyttede til København for at studere. Det første år var et mareridt på grund af trafikstøjen, og hver gang, jeg var inde i byen, undrede jeg mig over, at fodgængerne ikke gik rundt med fortrukne ansigter. Selv bosatte jeg mig i Bagsværd, nær søen, men det var slemt nok.

Jeg er vokset op i Vestjylland. Hvis jeg gik ud om natten i klart og stille vejr, kunne jeg høre to toner, en dyb og en høj. Efterhånden fandt jeg ud af, at den dybe tone var lyden af mit blodomløb, den høje tone var lyden af jordkloden der farer gennem verdensrummet. Der, hvor vi boede, kom der tre-fire biler forbi om dagen. Senere, når jeg havde kærester eller venner med hjemme på besøg, blev de næsten altid forskrækkede over stilheden. Især mennesker, der er vokset op i København, har næsten aldrig oplevet andet end et støjende miljø.

Når jeg af og til kommer rundt i Danmark i bil, bliver jeg rasende over at se, hvor travlt vi har med at anlægge flere veje, motorveje og broer. Ikke bare ødelægger det smuk natur. Det forøger hele tiden trafikmængden. Støj, støj, støj overalt. Det er på tide at sige stop over for bilismens uhæmmede ekspansion.

Klavs Birkholm, Værløse