Læsø

Jeg har tabt mit hjerte til Læsø. Jeg har aldrig sovet så godt som på Læsø! Læsø er det mest stille sted i Danmark – et sted så stille at man kan opleve det sjældne, at der ingen lyde er! Måske kan man lige høre sit hjerte slå…

At der er så stille, er ikke kun fordi, Læsø er det tyndest befolkede område i Danmark, men også fordi der ikke er industri, ikke er vindmøller – eller andre støjkilder og knapt nok er trafik (sammenlignet med resten af Danmark). Der er ikke et eneste trafiklys på Læsø! Det betyder ingen opbremsninger og ingen accelerationer. Man har anlagt fremragende, separate cykelstier på lange stræk. Og man har taget den bemærkelsesværdige beslutning, at det er GRATIS at køre med bus!

Der er ganske enkelt en kultur på øen, hvor beboere og gæster vitterligt skønner på stilheden. Man holder ikke nattefester, spiller ikke høj musik, tænder ikke maskiner i tide og utide.

At give anerkendelse til Læsø og læsøboerne herfor vil øge kendskabet til denne oase af stilhed i Kattegat – og påskønne, at man på øen undgår støj og værdsætter stilhed som intet andet sted i kongeriget. Læsø vil være en værdig modtager af Stilhedsprisen. Anbefalingen gives af en støjplaget dansker, for hvem Læsø er et kært refugium – et tilflugtssted, hvor sjælen får ro og man bliver sig selv. Men samtidig er Læsø ikke så eksklusivt, at der ikke er plads til flere, som vil nyde stilheden – både tilflyttere og feriegæster.

Hvis Stilhedsprisen skal overrækkes/tildeles en person, skulle det være Læsøs borgmester Thomas Wrichsberg Olsen. Han står for en politik, hvor man gerne vil have udvikling, men ikke for enhver pris. Man værner om det, læsøboerne – og Læsøs gæster – sætter pris på: natur, skønhed og stilhed:

  • Man udvikler og konsoliderer successen Læsø Salt uden at gøre det til en industri
  • EL-udlejningsbiler direkte ved færgen er for nylig blevet en realitet
  • Der udvikles stadig nye og gode stier og ture, hvor natur og stilhed kan nydes
  • Den gratis bus på øen bibeholdes – også i nedskæringstider
  • På Læsø laver man ikke vindmølleparker eller forlystelsesparker eller andet, der støjer
  • Kulturen på øen er ikke at støje – det holdes der fast i og det har alle ære af.

Giv Stilhedsprisen til borgmester Thomas W. Olsen, fordi han fastholder og viderefører en politik, der tilgodeser noget mere og mere sjældent i en hektisk tidsalder: behovet for stilhed.

Michael Jourdan, København K