Hvem skal have stilhedsprisen 2021? – se de nominerede

Foreningens medlemmer har nomineret 23 virksomheder, organisationer og personer, som de mener skal æres for at bidrage til stilhed, fred og ro. Ud af medlemmernes forslag har bestyrelsen udvalgt følgende, som medlemmerne har mulighed for at stemme på.

1: Ro på landet

“Ro på Landet” er en forening til bevarelse af Vindum skov som stilleområde. Foreningen fik Viborg Byråd og kommune til at opgive at placere en motocrossbane lige op ad stilleområdet Vindum Skov. ”Ro på landet” kæmper videre for at forhindre støjen fra en E-cross-bane i at ødelægge roen i området.

2: Peter Olesen – journalist og forfatter

Journalist og forfatter Peter Olesen har med sin bog Mine stillesteder skabt øget opmærksomhed på værdien af stilhed, ligesom Peter Olesens bøger Stille København og Stille Odense er god læsning, der inspirerer folk til at gå ture og se byens små steder, inspirerer til at tage stille pauser i det fri. Yderligere skriver Peter Olesen artikler, der sætter fokus på værdien og vigtigheden af stilhed.

3: ViNatur.dk

ViNatur.dk har med sine workshops, foredrag mv. en særlig evne til at bringe naturens stilhed ind i en støjfyldt hverdag, så vores krop evner at holde støjen ude. De to stiftere af ViNatur.dk Simon Høegmark og Sigurd Hartvig er eksperter inden for koblingen mellem natur, et bæredygtigt arbejdsliv og mental sundhed. Simon Høegmark deltager også på Syddansk Universitet i et større forskningsprojekt om naturens indvirkning på menneskets krop og psyke.

4: Stillegruppen på Broagerland

Stillegruppen på Broagerland i Sønderjylland med Henrik Wengel i spidsen har uden at ændre noget som helst peget på lokale værdier, som rigtig mange i lokalsamfundet ikke har været bevidste om findes! Nemlig stilleområder. Stilhed, ro, natur og mulighed for pauser på fordybelsesbænke. En øjenåbner for stilheden! Der er udpeget 12 “stilleområder”, klassificeret mht. stilhed, herlighedsværdi, tilgængelighed og fremkommelighed, som fremtidig planlægning og udvikling skal tage hensyn til.

5: Christians Ø – Ø-råd   

Langt ude i Østersøen ligger Ertholmene, med hovedøen Christiansø. Her er tiden gået i stå, og der er ingen veje og biler. Lige meget hvor hårdt man prøver, kan man ikke høre en motorvej. Kun lyden af bølger, vind, fugle og sæler. Når man ankommer, sænker skuldrene sig og man bliver opmærksom på naturens lyde og indtryk. Et lille helle hvor sjælen kan få ro.

6: Sandra Lori Petersen, Postdoc og Assistant professor ved Københavns Universitet

Der er efter min mening mindst een kandidat til prisen, Sandra Lori Petersens hvidbog “Nabostøj, en fælles udfordring som er et væsentlig bidrag til at synliggøre problematikken. Sandra bidrager også i høj grad til www.nabostoj.dk.

7: Birgit Rasmussen, Seniorforsker Aalborg Universitet

Stilhedsprisen skal naturligvis gå til Birgit Rasmussen, seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø, BUILD, på Aalborg Universitet, for det meget væsentlige og skelsættende arbejde omkring normer for støjisolering I boligbyggeri. Som ingeniør ved jeg selv, hvor vigtigt det er med normer på et område som lydisolering af boliger, og en skala som den foreslåede, med A-F markering, også kendt fra fx energimærkning, gør lydprioriteret valg af bolig let, også for ikke-teknisk kyndige mennesker.

Nu er det op til medlemmerne at beslutte, hvem den heldige vinder bliver. Hvis du vil være med til at stemme om det, kan du melde dig ind i foreningen her.

25 Comments

 1. helle hansen

  jeg stemmer på nr 1 , da overskriften går lige ind i mit tema omkring støj , nemlig ro på landet…. især i forhold til de wild west forhold , der er i forhold til atv`er mm…
  noget andet er så , at nr 1 er så specifik lokalt, men det er dejligt , at høre , at det kan lade sig gøre , at beskytte et lokalområde mod ødelæggende motorstøj..

 2. helle westberg hansen

  jeg stemmer på nr 1 , da overskriften går lige ind i mit tema omkring støj , nemlig ro på landet…. især i forhold til de wild west forhold , der er i forhold til atv`er mm…
  noget andet er så , at nr 1 er så specifik lokalt, men det er dejligt , at høre , at det kan lade sig gøre , at beskytte et lokalområde mod ødelæggende motorstøj..

 3. Roy hansen

  Min stemme går til stillegruppen på Broagerland for det flotte arbejde de har lave.
  Vel beskrevede ruter så man kan vælge en rute der passer til det man har behov for.

 4. Hans Pagh Knudsen

  Det er bestemt ædle hensigter, de forskellige kandidater har, men for mig er det største problem UNØDVENDIG STØJ. Det er særligt galt om sommeren, hvor støjpsykopater med fri udblæsning fra motorcykler og sportsvogne kan forpeste livet for tusinder af mennesker, og det er ikke alene i storbyerne. Provinsen kan også være med.
  Dertil kommer dunkende bashøjttalere i biler, på ladcykler eller båret i hånden. Særligt grelt er det, når de – åh så miljøbevidste – christianitter demonstrerer fra lastbiler med øredøvende larm. Kan folk ikke selv finde ud af at opføre sig, så andre kan holde ud at være i nærheden, burde “nogen” hjælpe dem med det.
  Ingen af kandidaterne har disse punkter på deres lister, så jeg nøjes med dette.
  Bedste hilsener

   1. mona krog

    Jeg er fuldstændig enig m Hans og Jette – der mangler klart en profil der kæmper på nationalt og generelt plan.
    Vi bor i villa, og vi har et kæmpe problem m naboens unger der råber og skriger, når de hopper på trampolin. Det lyder som et øksehug v hvert hop 🙁

  1. Morten Kuni

   Jeg er meget enig, og det får mig til at stemme på nr. 7, som i det mindste er med til at sikre, at vi kan slippe for en masse støj når vi er hjemme.
   At stoppe dem der larmer er nok for meget at kræve af en kandidat, for hvordan stopper man en person som støjer og nyder at støje, hvad enten det er en teenager, en ung, en narcissist eller blot et menneske, som aldrig har fået sat grænser, men absolut har fået at vide, at han/hun skal give udtryk for sig selv – hvordan får man ham (hende) til stoppe op og lytte, forstå og tage sig af, at den støj han/hun frembringer er en pestilens for en stor del af omgivelserne ?

  2. Pernille Fogh

   Jeg er enig. Hensynsløs og unødvendig støj, som skyldes mangel på respekt for sine medmennesker, er det værste. Der er brug for lovgivning, der regulerer eksempelvis brugen af forstærket musik. Der er brug for modtræk mod teenagere, der for åbne døre og vinduer spiller så høj “musik” på deres soundbox, at det ødelægger tilværelsen for et helt parcelhuskvarter. Hvem vil kæmpe for retten til ro i eget hjem?

 5. Ove Steen Smidt

  Tildeling af Stilhedsprisen bør medvirke til at skabe bred offentlig opmærksomhed og forståelse for foreningens mål. Derfor stemmer jeg på Peter Olesen, som er den blandt de nominerede, der bedst bidrager til dette mål.

 6. kirsten merete clausen

  – da jeg er flyttet fra land til by i etageejendom og dermed er blevet bekendt med nabostøj, vil jeg stemme på SANDRA LORI PETERSEN – mine mange år på landet har jeg bl.a. tilbragt som aktivt medlem af danmarks naturfredningsforening, hvor vi foruden naturen arbejdede med stille- og mørkesteder – og vi fandt, at mørkestederne efterhånden fik mange borgeres interesse, et sted hvor man søgte hen efter mørkets frembrud
  – stillesteder i og uden for byområder har peter olesen jo beskæftiget sig med i mange år, og jeg kan kun støtte ham i dette emne, men jeg synes nu, at tiden er inde til også at gøre opmærksom på problemer, som kan opstå i etagebyggeri – derfor mit valg på sandra lori petersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *