Vinderen af stilhedsprisen 2023

Stort tillykke til:

KATTEGATFORBINDELSE – NEJ TAK

KATTEGATFORBINDELSE – NEJ TAK kæmper med næb og kløer for at forhindre ødelæggelse af den fantastiske natur og for at bevare de fine og vidunderlige stillesteder på Samsø, på Røsnæs og ved Odder, som de allerede er. Stilhed går så fint i spænd med fænomenet dark sky, som man netop kan nyde på Samsø.


 

Her kan du se de andre 6 nominerede:

 

Løgumkloster Refugium

På Løgumkloster Refugium er der meget stille. Der er skilte med ”tal sagte – gå stille” flere steder. Rum og møbler absorberer lyden, og personalet er rolige, stille, og der råbes aldrig. Selv til maden tales der stille, akustikken gør, at man kan tale eller ikke tale, eller sidde i fred med sin mad. Der er sådan en ro, at det knap kan beskrives. Hvis der er musik, orgelkoncert i kirken eller andet, kan man høre det i relevante rum, ikke over hele stedet. Hurra for et roligt sted for fred og læring.



Videnskabsjournalist Annette K. Nielsen

I bogen Med på en lytter beskriver forfatter og videnskabsjournalist Annette K. Nielsen sit eget forhold til lyde/larm/stilhed, og samtidig gennemgås også konsekvenserne af larm på en interessant og informativ måde. Annette K. Nielsen har virkelig været med til at sætte vigtigheden af stilhed på dagsordenen på en sober og personlig måde, som er guld værd. To har indstillet bogen, og den ene af indstillerne skriver, at bogen er blevet lidt af en bibel, da den har været en øjenåbner.

Ro på landet

“Ro på Landet” er en forening til bevarelse af Vindum skov som stilleområde. Foreningen fik Viborg Byråd og kommune til at opgive at placere en motocrossbane lige op ad stilleområdet Vindum Skov. ”Ro på landet” kæmper stædigt og ihærdigt videre for at forhindre støjen fra en E-cross-bane i at ødelægge roen i området.

Civ.ing, Seniorforsker Birgit Rasmussen

Birgit Rasmussen er en fantastisk forsker, så når dyb frustration over støj fra ens naboer bliver for meget, er det en fryd at have stiftet bekendtskab med Birgit Rasmussens indgående kendskab til etageboligbyggeri. Hendes pointering af, at det meget ofte ikke er ens naboer, der er ”syge”, men bygningerne, der er uegnede til beboelse for dem, der er er nødt til at bo der, og som i større eller mindre grad er plagede af nabostøj. Birgit Rasmussen har foreslået, at alle etageboliger burde have en lydkategorisering, på samme måde, som det er tilfældet med energi.

Glyptoteket

Det kan godt være, der ikke er totalt stille på museet Glyptoteket, men alligevel kan Glyptoteket godt fortjene at få Stilhedsprisen. Det som at komme ind i en oase midt i byens larm og stress. Meget smukke omgivelser med forskellige former for kunst, og hvor man kan slappe og nyde roen i Vinterhaven.

Den Indadvendte legeplads

Den Indadvendte Legeplads er blevet indstillet, fordi det i Århus siden 2018 har været muligt for indadvendte børn at være på en helt særlig legeplads, tilpasset deres behov.
Traditionelle legepladser er lavet til udadvendte børn: De er lavet for at så mange børn som muligt kan udfordre deres mod og klatreevner, det er steder, hvor man tager chancer, steder med masser af liv, larm og vildskab.

De indadvendte børn derimod kan godt lide at lege alene. Deres leg foregår i høj grad i deres egen fantasi, de tænker ofte mere og længere over tingene, og de har en god forestillingsevne. Det kan de gøre i fred og ro, hvis de kravler ind i det underlige, røde træ, her er nemlig kun plads til ét barn ad gangen.


58 Comments

  1. Anja Barfod

    Helt klart Kattegatforbindelsen- NEJ TAK. Den forbindelse påvirker så mange mennesker. Livskvalitet og ja, den indre og ydre stilhed. Lad os for alt i verden undgå at Danmark, kun kendes for motorveje, broer og marker. Det er der sgu ingen stilhed i …

  2. Maj K

    5: Civ.ing, Seniorforsker Birgit Rasmussen. Fordi det giver så meget mening, at støj kommer med i BBR og dermed mere fokus på den kæmpe udfordring der er med støj i vores samfund.

  3. Bodil Koch

    Jeg stemmer på nr. 3 Annette K. Nielsen. Jeg bemærkede, at hun i sin tid i GoMorgenDanmark sagde, at hun undgik forretninger med musik. Det er den eneste gang, jeg har hørt, at en kendt har ytret sig om dette problem, og jeg tror, at personer som hun lettere kan komme igennem med budskaberne om de påførte og unødvendige støjgener, vi andre oplever i dagligdagen, blot fordi vi skal handle. Jo flere kendte, som siger det jo bedre forstår butikkerne måske, at de jager kunderne væk.

  4. Bodil Rokkedal Johansen

    Kattegat-forbindelsen – NEJ tak
    Ikke mere infrastruktur på de sidste stille naturområder🌱🪺🦤🐀
    – så tag dog toget!

  5. Mona Lisa Dahms

    Jeg stemmer på nr. 1 Nej tak til Kattegatforbindelsen. Det er på høje tide at tempoet i samfundet generelt sættes ned og at den hovedløse jagt på nogle få minutter her og der ved at udbygge infrastrukturen i vores lille land med flere og flere motorveje, broer etc hører op. Vi har brug for ro, langsommelighed og stilhed for at genskabe et menneskeligt samfund med høj grad af trivsel og livskvalitet.

  6. Hanne

    Stemmer på Den indadvendte legeplads – super initiativ – der skal være alternativer så alle børn har mulighed for at udvikle sig gennem leg på hver deres måde, ledet af nysgerrighed – måske kan begge slags legepladser inspirere alle slags børn på hver sin måde til hver sin tid

  7. Johanne Botfeldt

    Jeg er enig med en tidligere kommentator, at alle nominerede er værdige.
    Jeg vælger nr 1, Kattegat-forbindelsen, da det berører så utroligt mange mennesker, dyr og natur.

  8. Jeg stemmer på Nr.1 “Nej til Kattegatforbindelse”. I alle de år, foreningen har eksisteret, har vi iukke haft nogen bedre egnet kandidat. For hvert eneste år stiger trafikmængden og trafikstøjen, og skal det nu også gå ud over Samsø og de to kystområder. Nej.

  9. Dorte Ive

    Kattegatforbindelsen nej tak 🙂

    Infrastruktur aftalen fra 2021 er en katastrofe for al dansk natur.
    Lyd bliver en endnu mere påtrængende og forstyrrende faktor, uanset om menneskene bor nær ved de anlæg der planlægges. Lyden forplanter sig ubegrænset over vand, og derfor skal de store bro- og motorvejsanlægs skadelige virkninger undersøges i meget højere grad.

  10. Helle

    Helt klar nummer 7 – den indadvendte legeplads – fordi deres smukke og udtryksfulde formgivning giver ro og plads til stille forundring og iagttagelser for børn og deres voksne. En verden med sjove overraskelser for den opmærksomme 🙂
    -Sådan et sted ville jeg ha elsket som barn 🐞

  11. Marie Munksgaard

    Nr. 1 Kattegat forbindelsen NEJ TAK. Nu må det være slut med alle de forbindelser i vores lille land. Ødelæggende for både natur og mennesker.

  12. Jes Falk

    Jeg holder meget af Løgumkloster Refugium, men i denne sammenhæng stemmer jeg for Kattegatforbindelsen Nej Tak, fordi der er er tale om noget irreversibelt. Er der først lukket op for støjen her, er der ingen vej tilbage. Dertil kommer ødelæggelsen af vores meget sparsomme natur.

  13. Claus Bohmann

    Hvordan er en butik som Rema 1000 både blevet nomineret og fundet værdig som årets stilheds pris . I mit univers er stilhed et rum du går ind i, her er ro,du kan finde dig selv,, det bliver svært i en hvilken dagligvare butik, med eller uden musik.
    Løgumkloster, ifald nogen fra udvælgelsen har været der, må være det bedste bud på en pris.
    Dette er min mening,, ro/fordybelse får man ikke i et stort eller lille supermarked. Vh Claus Bohmann

  14. Richard Sandmand

    5: Civ.ing, Seniorforsker Birgit Rasmussen

    “alle etageboliger burde have en lydkategorisering, på samme måde, som det er tilfældet med energi.”

    En god ide, så en beboer inden indflytning kan have en ide om hvad han kan forvente sig. For at det ikke skal drukne i bureaukrati og omkostninger, kan den hurtigt gøres tilnærmet, baseret på hvornår huset er bygget.

    Det kan lægges ind i BBR registeret.

    1. Kirsten

      Hej
      Jeg stemmer på Annette K. Nlelsen.
      Jeg tror på at forskning er vejen frem til en forståelse af støj og stilheds påvirkning af vores trivsel.
      Hilsen
      Kirsten

      1. Christel Wilms

        Nr 3 og 5 fortjener prisen, da det er vigtigt med forskning, formidling og oplysning, men stemmer alligevel på nr 7, da børn i den grad mangler støjfri offentlige rum, ligesom vi voksne gør det. Flere af den slags legepladser, tak😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *