En have så skøn

Fred og ro i weekenden

I Haveforeningen Søvang i Åbyhøj ved Aarhus har man den regel, at i højsommertiden må man fra lørdag middag til mandag morgen ikke arbejde med motorredskaber. Det giver fred og ro i weekenden. Jesper Nymann og Mariann Kallehave har haver i foreningen. Hør her, hvad de siger om ordningen.
Udsigt til Brabrand Sø fra Haveforeningen Søvang

– Det er en regel, vi har haft i mange år. Det er nærmest en tradition, og en indarbejdet holdning hos os, der bor her, siger Jesper.

– Det er ikke total stilhed, vi vil have, for der er jo levende mennesker i haverne, og det må man altså godt kunne høre, siger Morten, som også har have i foreningen. Det er de rigtigt støjslemme – plæneklipperne og den slags maskiner – der skal holde pause. Man kan stadig bruge en skruemaskine og save et par brædder. For der skal også være plads til, at man får alt det gjort, som nu er nødvendigt til vedligehold af et kolonihavehus.

– Og det fungerer skam. For man kan godt planlægge sin græsslåning, siger Mariann, en anden haveejer, der er rigtigt glad for ordningen. – Og skulle nogen glemme, hvornår den gode tid er, så kan man altså godt lige gå over og minde om det. Det kan man sagtens gøre på en ordentlig måde. – Og man bliver også lidt nedstirret, hvis man ikke overholder det, tilføjer en anden beboer.